Om Leader

januari 7th, 2010

Området Leader Upplandsbygd består av delar av fem kommuner inom Uppsala och Stockholms län: (KARTA)

· Uppsala kommun, exklusive Uppsala stad

· Knivsta kommun

· Sigtuna kommun, exklusive Märsta tätort

· Tierps kommun, endast Hållnäs-Österlövsta församl. och Tegelsmora församl.

· Östhammars kommun, ej delar av Börstils område, Östhammars tätort & Harg

Leader Upplandsbygd är en ideell förening som arbetar med Landsbygdsutveckling i projektform. Vi arbetar med att ge ut ekonomiskt stöd till bra idéer som gynnar landsbygden. Vår hemsida är http://www.upplandsbygd.se

Enkelt förklarat:

Har du en bra idé och är beredd att lägga din tid och kraft för att genomföra den kan vi ställa upp med ekonomiskt stöd för att hjälpa dig. Det är viktigt att förstå att Leader inte först och främst är ett bidrag utan en metod att arbeta. Vi har fem nyckelord som metoden grundar sig på:


Trepartnerskap: Vi ser det alltid som positivt om det finns ett samarbete mellan den offentliga sektorn, näringslivet och ideella sektorn. Detta för att öka chansen att ett projekt överlever efter projekttiden är över. Det kan vara något så enkelt som att kommunen (offentlig sektor) låter er låna lokaler att vara i. Ett företag (näringslivet) skänker er plankor för att ni ska bygga en skateramp. Ni som utför projektet är den ideella sektorn. Ni lägger er tid för att åstadkomma något ni brinner för!

Underifrånperspektiv: Det är ni som bor ute på landsbygden som vet vad som behövs och vad ni vill ha. Har du en idé du vill genomföra är det alltså ditt ansvar att kontakta oss och berätta om det. Därefter kan vi hjälpa dig med att utveckla din idé till ett projekt som du sedan utför med stöd från oss. Du vet ju själv bäst vad du vill och vad som behövs där du bor! Vad väntar du på? Hör av dig!

Nätverk: Att samarbeta med kompisarna, eller ta kontakt med andra som vill samma sak för att genomföra sin idé tror vi är jättebra. Tänk på alla nya saker du får lära dig, alla nya människor du får träffa och hur mycket bättre det kan bli när man är fler. Med att nätverka menar vi att ju fler ni är som vill samma sak, desto bättre, större och roligare kan ett projekt bli!

Nytänkande: Du behöver inte ha världens nyaste eller ovanligaste idé för att det ska kunna bli ett Leaderprojekt. Men tänk att det gärna får vara något nytt för där just du bor. Finns det redan en paintballförening i ditt område behövs kanske inte en till. Men tänk att bygga upp en turnering mellan de där 10 andra föreningarna som du känner till. Eller kanske starta paintballkurser för pensionärer? Du kan ha världens minsta, största, nyaste & tokigaste eller helt vanliga idé när du hör av dig till oss. Se bara till att skriva det där mailet eller lyfta på luren och ring!

Överförbarhet: Alla projekt som vi godkänner är ett sätt för oss att lära av varandra. Vad var svårt i ditt projekt? Vad var lätt? Vad hade vi glömt och vad blev sådär förvånande bra? Du kan hämta information från tidigare eller pågående projekt och andra kan göra samma som från ditt. Allt för att vi lätt ska kunna skicka bra idéer vidare till de som är intresserade av det! Hör av dig med din!